Op vakantie? Laat je woning veilig achter!

Woning veilig achter laten

Vertrek je binnenkort op vakantie? Die reis waar je al maanden naar uitkijkt, die zo veelbelovend is. Je hebt dan ook alles tot in de puntjes geregeld en voorbereid. Om er zeker van te zijn dat niets je reis kan verpesten, is het een goed idee je woning vlak voor vertrek nog eens te controleren. We helpen je graag op weg met een aantal aandachtspunten.

Veiligheid eerst

Een videobewakingssysteem en een alarmsysteem zijn ideaal om diefstal te vermijden. Zodra iemand probeert in te breken in uw woning, ontvang je een sms, een e-mail of zelfs camerabeelden. Vergeet je bewakingssysteem wel niet te registreren bij de politie. Dat is bij wet verplicht.

Als je de indruk wil wekken dat de woning bewoond is, kan je een timer gebruiken die ’s avonds alle lichten aandoet. Heb je automatische rolluiken, dan je die zodanig instellen dat de rolluiken op bepaalde tijdstippen open en dicht gaan. Mochten inbrekers je woning in de gaten houden, geef je ze zo alvast de indruk dat er iemand thuis is.

Je kan ook het postkantoor vragen om je post bij te houden terwijl je weg bent. Ook een buur kan voor jou de brievenbus leegmaken. Belangrijk is dat er geen overvolle brievenbus is want dat wijst op langdurige afwezigheid.

Je kan je afwezigheid ook melden bij de politie. Zij zullen dan regelmatig rondes in je straat doen.

Laat niets buiten rondslingeren

Berg tuingereedschap, tuinslang, grasmaaier en barbecue op. Zet ook de tuinmeubelen weg. Heb je een zwembad? Maak het dan schoon en dek het af. Je kunt een buur of familielid ook vragen om er goed voor te zorgen terwijl je weg bent. Vind je niemand die het zwembad kan onderhouden terwijl je op vakantie bent? Dan is een automatisch reinigingssysteem een goed idee.

Sluit het water, de gas en de elektriciteit af

Vergeet zeker de hoofdkraan van de waterleiding niet af te sluiten wanneer je op vakantie vertrekt. Zo voorkom je waterschade. Draai ook de gaskraan toe. Vertrek je in de winter? Dan is het aangeraden om de verwarmingsketel in de modus ‘vakantie’ of ‘vorstvrij’ te zetten. In de zomer kan je de temperatuur dan weer instellen op 12°C.

Open ook zeker de zekeringkast en schakel alle circuits uit die niet zullen draaien tijdens je afwezigheid. Denk aan grote apparaten zoals de vaatwasser, de wasmachine en de oven. Het is trouwens ook altijd een goed idee om deze toestellen open te zetten terwijl je weg bent. Zo kunnen ze verluchten. Uitzonderingen zijn uiteraard de koelkast en de diepvriezer. Die laat je beter toe als er voedsel in zit.

Controleer alle openingen

Controleer of alle ramen dicht zijn. Vergrendel de deuren die naar buiten leiden en repareer enkele dagen voor vertrek alle openingen die niet goed sluiten.

Zorg goed voor je planten

Om te voorkomen dat je planten tijdens je afwezigheid sterven, is het belangrijk om ze uit de brandende zon te zetten en een automatisch bevochtigingssysteem te installeren. Je kan ook een petfles vullen met water en die dan omgekeerd in de aarde draaien. Zo blijft de aarde vochtig en kan je je planten met een gerust hart achter kunt laten.

Maak je woning schoon

Na een lange reis is er niets fijner dan terugkeren in een schone en opgeruimde woning. Neem dus de tijd om vóór de vakantie alles op te ruimen. Laat geen vuile kleren in de badkamer liggen. Doe de afwas en laat niets op de keukentafel staan. Overgebleven voedsel bederft, verspreidt een slechte geur en trekt zelfs insecten en ander ongedierte aan. Vergeet het vuilnis niet buiten te zetten.

Werk alle administratie af

Wil je niet overstelpt worden met brieven en betaalherinneringen als je terugkomt van vakantie? Dan is het een goed idee om je administratie vóór vertrek al in orde te brengen.

Bron: Ajusto.be

Deel dit met uw vrienden